Úvod Kuchyně na Azorách

Kuchyně na Azorách

Azory jsou souostrovím, které patří pod Portugalsko, takže se tu setkáte s tradiční portugalskou kuchyní. Samozřejmostí jsou i mezinárodní kuchyně. Zkrátka můžete si dát cokoliv, na co máte chuť. 

O portugalské kuchyni

Portugalská kuchyně svou pestrostí bude vyhovovat každému. Nabízí vám různé jídla i nápoje. 

Obecně v portugalské kuchyni najdete hodně ryb, masa, brambor a rýže. Porce v restauracích bývají velké. Portugalsko je na prvním místě v rámci EU v konzumaci ryb a mořských plodů. Oblíbené jsou především tresky. 

Portugalská kuchyně je ovlivněná různými vlivy ze severní Afriky a Španělska. 

V jídelníčku najdete pokrmy, které obsahují především česnek, olivy, kapary, bylinky, chilli papričky piri piri atd. Oblíbené jsou tu také sýry, které se vyrábí převážně z kozího a ovčího sýra. Nejvíce oblíbený je ovčí sýr Serra. Setkáte s ním především v regionu Serra da Estrella. Rozhodně stojí za ochutnání. 

Máte rádi víno? Pak si jistě oblíbíte to portugalské. Je velmi dobré a kvalitní.
Máte chuť na něco ostřejšího? Zkuste zdejší brandy s názvem Aquardente. Je vyráběná ze zbytků vinných hroznů. Oblíbená je tu i fíkovnice, třešňovice, bylinný koňak, brandy z jahod atd.

Některé pokrmy portugalské kuchyně

Chcete ochutnat něco tradičního z portugalské kuchyně? Doporučit si můžeme např. tyto speciality:
• Bacalhau: Jde o tresku, která je sušená a solená. Připravují se z ní různé pokrmy. 
• Caldo verde: Jde o nejběžnější polévku, se kterou se v portugalské kuchyni setkáte. Obsahuje rozmixované brambory, cibuli a zvláštní druh kapusty. Dále v polévce najdete česnek, a někdy i plátky vepřové klobásy. Polévka je chutná teplá i studená.
• Ryby a mořské plody: Jsou v portugalské kuchyni velmi oblíbené. Rozšířené jsou především sardinky, platýs, tuňák, kranas, mečoun, hejk, kalamáry, ústřice, mušle, škeble, humři, garnáti atd.
• Caldeirada: Představuje dušený pokrm z různých druhů ryb. Většinou v této směsi najdete olejnaté ryby. Dalšími přísadami jsou cibule, česnek, rajčata a petržel.
• Presunto: Je to portugalská sušená uzená šunka. Rozhodně stojí za ochutnání.
• Porço à alentejana: Pochutnejte si i vy na vepřové se škeblemi. Jídlo pochází z Algarve.
• Cataplana: Toto jídlo je z mořských plodů. Většinou jde o směs, která obsahuje škeble, klobásy, šunku, papriky, česnek, cibuli, rajčata atd. 
• Alheira: Jde o klobásu, která se připravuje z hovězího, králičího, kuřecího či kachního masa a z chleba. Smaží se v olivovém oleji a servíruje se s vařenou zeleninou a bramborami.
• Migas: Je to jednoduchá chlebová polévka, která je ze staršího chleba, česneku a olivového oleje.
• Chouriço: Jde o uzené vepřové klobásy, které jsou kořeněné paprikou. Obsahem klobás je kromě vepřového masa tuk, víno, paprika a sůl.
• Feijoada: Máte rádi fazole? Pak si pochutnáte na této pochoutce. Představuje dušené fazole s hovězím a vepřovým masem. 
• Ovos moles: Jde o oblíbený zákusek, který představuje slazený žloutek v tenkém těstě.


Copyright 2006–2024 © Azorské ostrovy
Kontakty